Under en lång period var tandvård en klassfråga. De som hade råd kunde ta vara på sina tänder medan de fattiga fick dra ut sina tänder på egenhand. Idag har vi en bra tandvård i Sverige, en tandvård som omfattar alla. Antingen genom fri tandvård för personer under 20 och med betalningstak för övriga. Det är stor skillnad mellan tandvård i Sverige och utomlands och jag kan många gånger känna mig glad över att vår tandvård ändå fungerar så bra som den gör här. Visst kan det vara kostsamt med tandvård, speciellt om en tand behövs rotfyllas eller om man behöver utföra svåra lagningar. Samtidigt så är det värt var enda öre när behandlingen väl är klar och smärtan har lagt sig. Det finns nog inget värre än just tandvärk.

Sist gång jag hade tandvärk fick jag hög feber efter att smuts tagit sig ner i tandköttet. Hela den högra kinden var uppsvullen och jag kunde inte äta på två dagar. Tänk bara förr när man i sådana situationer drog ut tanden själv, vilken smärta det måste varit och risken för inflammation måste ha varit stor på den tiden då man inte hade antibakteriella medel att skölja med. visserligen fungerade nog sprit rätt bra, men det är ju kanske inte ett alternativ för alla. Jag är som sagt otroligt glad för den tandvård vi har idag och att det inte längre på samma sätt är en klassfråga och att jag idag kan gå till tandläkaren om jag skulle behöva utan att bli ruinerad.